BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

GENİTAL PRP

 

Genital PRP Nedir?

Genital PRP, sağladığı estetik ve fonksiyonel yararlar nedeni ile özellikle son yıllarda sıkça yapılmaktadır.

 

Genital PRP (Plateletten Zengin Plasma) uygulamaları sağladığı estetik ve fonksiyonel yararlar nedeni ile özellikle son yıllarda sıkça yapılmaktadır.

 

Genital PRP enjeksiyonlarının yapılmasındaki amaçlar arasında sıklıkla menopoza bağlı şikayetlerin giderilmesi, liken skleroz hastalığının tedavisi, cinsel hazzın arttırılması ve orgazm fonksiyonunun kolaylaştırılması yer almaktadır. Cinsel hazzın arttırılması ve orgazm fonksiyonu için yapılan genital PRP işlemi “O shot” uygulaması başlığında farklı bir bölümde ele alınmıştır.

 

Bu bölümde “genital PRP nedir, nasıl hazırlanır, kimlere yapılır, nasıl etki eder ve kullanım alanları nelerdir” gibi soruların cevaplarına ulaşabileceksiniz.

 

Genital PRP nedir?

 

PRP işlemi; kişinin kolundan alınan kanından özel bir santrifüj işlemi sonrası ayrıştırılan sarı renkli sıvısındaki “plateletten zengin plazma” kısmının yine aynı kişiye enjeksiyonudur. Genital PRP işlemi ise PRP enjeksiyonunun genital bölgedeki belli alanlara uygulanmasıdır.

 

Plateletler ve Büyüme Faktörleri

“Trombositler” veya “Kan Pulcukları” olarak da bilinen Plateletler, kanın pıhtılaşma fonksiyonu haricinde salgıladıkları Büyüme Faktörleri (BF veya Growth Factor, GF) sayesinde yara iyileşmesinde oldukça etkilidirler. Büyüme faktörlerinin ortama salınmasıyla kolajen üretimi artmakta, yeni damar oluşumu uyarılmakta ve hızlı bir yenilenme süreci ile iyileşme gerçekleşmektedir.

 

Nitekim plateletler yara iyileşme sürecinde temel rol oynayan büyüme faktörlerlerinin ana kaynağıdır. Plateletten zengin plazmanın tedavi amaçlı kullanılması fikri de plateletlerin içeriğinde yüksek miktarda bulunan büyüme faktörleri sebebiyledir.

 

PRP Tarihsel Süreç

Plateletlerin dokunun yenilenmesindeki rejeneratif etkisi ilk defa 1970 yılında Ross ve arkadaşları tarafından gösterilmiştir. İlk PRP uygulaması ise 1987 yılında Kalp Cerrahı Dr. Ferrari ve arkadaşları tarafından bir açık kalp ameliyatında kanamayı durdurmak amacıyla yapılmıştır. Daha sonrasında, PRP tedavileri kozmetik ve rejeneratif tıptaki yerini almıştır.

 

PRP’nin Estetik Tıptaki Kullanımı

PRP estetik tıp ve kozmetik dermatolojinin farklı alanlarında da sıkça uygulanmaktadır. Bunların bazıları:

Cilt gençleştirme (Yüz, boyun, dekolte, el),

İnce çizgi ve kırışıklıkların tedavisi,

Dolgunluk verme,

Akne (sivilce) izleri,

Alopesi (kellik) ve saç transplantasyonu (saç ekimi) sonrası,

Selülit,

Stria (çatlak),

Yara iyileşmesidir.

Platelet içindeki büyüme faktörlerinin ne tür fonksiyonu vardır?

PRP literatürde farklı isimlerle de geçmektedir. Bunlardan bazıları:

Platteten zenginleştirilmiş plazma (platelet enriched plasma),

Plateletten zengin konsantre (platelet-rich consantrate),

Otolog platelet jel (autologous platelet gel),

Platelet salıverici (platelet releasate),

Plazmadan zengin büyüme faktörleri (PRGFs) gibi terimlerdir.

 

Plateletlerin içindeki büyüme faktörleri ve görevleri.

Diğer taraftan PRP içinde az miktarda yer alan lökosit ve antikorlar, PRP’nin fizyolojik bir antibiyotik görevi görmesini de sağlamaktadır. Plazma içinde hormonlar, biyotransforme vitaminler ve diğer besin kaynakları da yer almaktadır.

 

Genital PRP nasıl hazırlanır?

İşlem için önce koldan yaklaşık 15-20 cc kadar kan alınır. Alınan hacim istenilen PRP miktarına göre 50-60 cc’ye kadar çıkarılabilir. Daha sonra bu kan özel PRP tüplerine hızlıca aktarılır ve santrifüje edilir. Santrifüj sonrası tüpte üç ayrı katman oluşur:

 

En altta kırmızı kan hücrelerinin olduğu kırmızı kısım,

Ortada platelet ve beyaz kan hücrelerinin yer aldığı PRP kısmı (‘Buffy Coat’ adı verilen, hafif bulanık plazma kısmı),

En üstte berrak PPP (Plateletten Fakir Plazma) kısmı.

Kanın santrifüjü sonrası oluşan PRP değerleri değişmektedir.

Alınan kanın yaklaşık %10’undan PRP elde edilmektedir. Böylelikle 15 cc kandan yaklaşık 1.5 cc kadar PRP elde edilir. Ancak platelet konsantrasyonun daha da fazla olması arzulanıyorsa, ikinci santrifüj de yapılabilir. Böylelikle, ilk döndürme kırmızı kan hücrelerini plazmadan, ikincisi ise PRP’yi plateletten fakir plazmadan (PPP) ayrıştırılmaktadır.

 

Tüpte hazırlanan PRP’nin enjektöre aktarılması.

 

Menopoza bağlı sorunların tedavisi için Genital PRP

Menopozla başlayan genital bölgedeki cilt incelmeleri ve buna bağlı şikayetlerin tedavisindeki ilk basamak lokal olarak kullanılan östrojen ilaçlardır. Östrojen ilaçları krem, ovül veya vajinal fitil olarak verilebilmektedir. Ancak meme kanseri tedavi görmüş kişilerde veya kanser riski taşıyanlarda östrojen içeren ilaçlardan uzak kalınması önerildiğinden, alternatif bir yöntem olarak PRP tedavisi uygulanabilmektedir.

 

Menopoza bağlı şikayetlerin giderilmesi amacıyla PRP uygulamasının 3-4 hafta aralıklarla 3-5 kez tekrarlanmasını önermekteyiz. Bu tedavi sonucunda vajinal kuruluk, yanma, hassasiyet, cinsel ilişkide ağrı gibi şikayetlerde belirgin düzeyde bir azalma izlenmektedir.

 

Lichen sclerosus tedavisi için Genital PRP

Lichen sclerosus genital bölge derisinde incelme ile seyreden, otoimmün kökenli olduğu düşünülen kronik seyirli bir cilt hastalığıdır. Kaşıntı, yanma, pantolon giyerken tahriş hissi, cinsel ilişkide ağrı gibi hayat kalitesini bozan pek çok şikayete yol açar. Özellikle menopoz dönemine geçiş ile şikayetler artmaktadır. Bu bölgeye uygulanan PRP ile genital lichen sclerosus şikayetlerinde önemli ölçüde azalma sağlanabilmektedir.

 

Lichen sclerosusa bağlı genital bölgede değişiklikler: Klitoris üstü yapışmış, klitorisin başı gömülmüş, iç genital dudaklar kızarık ve silinmiş, cilt dokusu oldukça incelmiş.

 

Kendi gözlemlerimize göre, vulvar (genital) lichen sclerosus hastalığının semptomatik tedavisinde fraksiyonel karbondioksit lazer ve PRP enjeksiyonu kombinasyonunun oldukça etkili olduğunu izlemekteyiz. Tedavi 3-4 ayda bir 2-4 seans şeklinde yapılabilir. İleri düzey lichen hastalarında SVF ile kök hücre tedavileri de yapılabilmektedir.

 

Genital PRP’nin diğer uygulama alanları

İdrar kaçırma tedavilerinde, interstisyel sistitte, büyük abdest tutamama tedavisinde ve meş (ağ) ameliyatları sonrası kronik ağrılarda da genital PRP’nin uygulanabileceğini belirtmiştir.

 

Literatürdeki bazı çalışmalarda, infertilite tedavilerinde endometrial kalınlığı arttırmak ve yumurtalık rezervini iyileştirmek için de genital PRP uygulamaları önerilmektedir.

 

 

BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUNUZ