BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

KRONİK SİSTİT

 

Tedavide kalıcı şifaya ulaşmak, ancak hastalıkların kaynağını ortadan kaldırmakla mümkündür. RTM, hastalıkları “kaynak-neden-sonuç” ilişkisi içinde değerlendirir ve “kaynağı” ortadan kaldırmayı planlayarak tedavi sürecinde kalıcı şifayı hedefler.

 

Bir tür mesane iltihabı olan Sistit uzun süreli ve sık tekrarlıyorsa Kronik Sistit olarak adlandırılır. Kadınları erkeklerden çok daha fazla etkileyen sistitin belirtileri, tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.

 

Kronik Sistit Hastalığı Nedir?

Sistit, çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak meydana gelen, mesanenin bir tür iltihaplanmasıdır. Sistit ve altında yatan sebepler tedavi edilmediğinde kronik bir hal alabilmektedir.

 

Kronik Sistit Hastalığı Neden Olur?

Mesanenin iltihaplanması sonucu Sistit meydana gelir ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyip kronikleşebilen bir enfeksiyondur. Sistite sebep olan bakterilerin çoğu aslında sağlıklı bağırsak florasını oluşturmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarının büyük bir çoğunluğuna, bağırsaktan idrar yoluna geçen bakteriler yol açmaktadır. Bu nedenle hem tedavi sırasında, hem de sistitin tekrarlamasını engellemek açısından, bu geçişi engellemek önemlidir.

 

Genel olarak sistit oluşmasının sebepleri:

Genital bölgenin uygun temizlenmemesi (tahriş edici kimyasallar kullanılması ve özellikle kadınlarda arka taraftan öne doğru silinmesi) sistit sebebi olabilir. Mesane taşı ya da gebelik gibi sebeplerle mesanenin tam olarak boşaltılamaması veya erkeklerde prostat bezinde büyüme de sistit nedenlerindendir.

 

Kullanılan bazı ilaçlar (özellikle kemoterapide) mesanenin iltihaplanmasına yol açıp sistite sebep olabilir.

 

Doğum kontrol amacıyla diyafram kullanmak sistite neden olabilir.

Doku hasarına yol açabilen idrar sondası, mesane tüpü gibi kataterlerin uzun süre kullanılması iltihaplanmaya neden olabilir.

 

Aktif cinsel yaşam sistit oluşma riskini arttırabilmektedir.

Menopoz sürecinde östrojen azalması sistit sebebi olabilir.

Diyabet hastalarında idrardaki yüksek şeker seviyeleri, bakterilerin çoğalması ve sistit için zemin hazırlayabilir.

Radyasyon tedavisi de sistit oluşmasına neden olabilir.

 

 

Kronik Sistit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

İdrara ani sıkışma, sürekli idrar varmış hissi

İdrar yaparken ve sonrasında yanma ve sızı

Sık idrara çıkma,

Kasıklara ve makata yayılabilen ağrı

Bulanık ve kötü kokulu idrar

İdrarda kan görülmesi

İlerleyen durumda, bulantı, karın ağrısı, yorgunluk ve ateş

 

 

Kronik Sistit Hastalığı Kimlerde Görülür?

Esasen Sistit sadece kadın hastalığı değildir, çok daha az oranda olsa da erkeklerde de görülebilmektedir. Çocuklar ve gençlerde de rastlanmaktadır, ancak yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır.

 

Yaklaşık olarak her 3 kadından biri 24 yaşından önce sistitle tanışmaktadır. Yaşam boyu kadınların %50’si sistite maruz kalmaktadır. Bakteriyel sistit erkeklerde daha nadir rastlanan bir durumdur. 20-50 yaş arasındaki erkeklerin 10.000’de bir kadarı mesane enfeksiyonuna yakalanır.

 

Kronik Sistit Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Teşhis için Üroloji uzmanına başvurmak gerekir. Hastalık öyküsü, belirtileri ve idrar analizleri değerlendirilir. Gerekirse özel bir aletle üretra ve mesanenin gözlenmesi için sistoskopi ve damar içi özel bir röntgen çekimi yani pylogram istenebilir. Bu tetkikler özellikle iltihaba zemin hazırlayan etkenleri araştırmak için yapılır. Enfeksiyonun sebebi olan bakteriyi tanımlayabilmek için ise idrar kültürü gerekebilir.

 

Sistit Tedavisinde PRP Nasıl Uygulanır?

Sistit PRP tedavisi, kanın pıhtılaşmasında ve dokuların iyileşmesinde aktif rol oynayan trombositleri aktive eden uygulamadır ve sistit tedavisinde en etkili yöntemlerdendir. PRP, hasar görmüş dokuları uzaklaştırır ve dokuyu yeniler.

 

Sistit için PRP uygulaması ilk olarak hastamızdan kan alınarak başlar. Özel bir yöntem kullanılarak kanın trombositten zengin kısmı (PRP) izole edilir. Elde edilen bu PRP solüsyonu ozon ile reaksiyona sokularak trombositler aktive edilir. Böylece içeriği daha çok ortama salınarak tedavi etkinliği arttırılmaktadır.

 

PRP Kaç Seans Sürer?

Sistit hastalığında PRP tedavisi yaptırmak isteyen hastalarımız için uygulamanın kaç seans süreceği de önemlidir. PRP tedavisi, kan alınması dahil 20-30 dakika sürmektedir.

 

PRP seans sayısı hastanın tıbbi özelliklerine ve tedavinin uygulanacağı hastalığın türüne göre değişmektedir. Genellikle 1-4 seans uygulama yapmak yeterli olmaktadır.

 

Hastaneye herhangi bir yatış gerektirmeyen sistit PRP tedavisi, aynı zamanda hastanın kendi kanından elde edildiği için vücutta alerjiye sebebiyet vermeyen, yan etkisi olmayan, kısa sürede ve kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Sistit ve prp tedavisi birlikteliği ile hastalığın nüks etme durumu da oldukça nadirdir. Sistit PRP tedavisi hakkında bilgi almak için üroloji muayenesi kliniğimize ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

BİYOLOJİK TEDAVİLER KLİNİĞİ

 

BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUNUZ